2017 m. Asociacija LATGA iš dalies finansavo daugiau nei 50 muzikos albumų leidybą

Publikuota: 2018-01-26 Autorius: Jurgita Kviliūnaitė
2017 m. Asociacija LATGA iš dalies finansavo daugiau nei 50 muzikos albumų leidybą

Praėjusiais 2017 metais Asociacija LATGA skyrė per 150 tūkst. Eur iš savo fondų įvairiems kūrybiniams sumanymams įgyvendinti. Didžioji finansuojamų projektų dalis susijusi su įrašų gamyba ir leidyba. Skaičiuojama, kad Asociacija LATGA finansiškai prisidėjo prie daugiau nei 50 naujų albumo išleidimo. Dalis jų jau išleisti, dalis pasirodys šiais metais.

Būtina sąlyga – licencijavimas

„Albumų įrašai ir išleidimas vienokiu ar kitokiu formatu – didžiausias kiekvieno muzikos kūrėjo galvos skausmas, nes tiek patys įrašai, tiek jų leidyba atsieina nemažus pinigus. Džiaugiamės, kad dalį autorių nuo šio skausmo galėjom išvaduoti. Be to, mano žiniomis, nauji įrašai yra būtina sąlyga patekti į „M.A.M.A“ apdovanojimų nominantų sąrašą. Taigi, galima sakyti, kad iš dalies finansuodami muzikos grupių ir atlikėjų įrašus, mes itin svariai prisidedame ir prie lietuviškos muzikos sklaidos. Beje, šiandien vakare vykstančios M.A.M.A ceremonijos metu mes tradiciškai įteiksime savo specialų apdovanojimą 2017 m. Asociacijos LATGA autoriui“, – teigia fondų finansavimą skirstančios Asociacijos LATGA tarybos prezidentas, kompozitorius Teisutis Makačinas.

Didžioji dalis muzikos autorių stengiasi išleisti prieš Kalėdas, nesuspėjusieji į šį traukinį Asociacijos LATGA nariai savo naujus kūrinius kompaktinių diskų ar vinilinių plokštelių pavidalu pristato per Knygų mugę duris atveriančioje Muzikos salėje. Būtina sąlyga gauti Asociacijos LATGA fondų dalinį finansavimą – albumo licencijavimas. Taip siekiama užkirsti kelią piratinių albumų leidybai ir apsaugoti dainų autorių turtines teises.

Ypač daug paraiškų – net 125 – sulaukta rudenį, prieš skirstant Kūrybinės veiklos fondą, kurio lėšų šaltiniai – 10% atskaitymai nuo kompensacinio atlyginimo, surinkto už audiovizualinių kūrinių ir fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais, dar vadinamo Tuščios laikmenos mokesčiu.

Paraiškų skaičius – rekordinis

Šio fondo dydis proporcingai priklauso nuo kompensacinio atlyginimo, kurį surenka asociacija AGATA. Dalį šio atlyginimo įvairiems projektams išdalija Kultūros ministerija pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą, likusioji dalis paskirstoma Asociacijos LATGA ir kitų panašia veikla užsiimančių asociacijų nariams. Pavyzdžiui, 2016 m. kompensacinio atlyginimo buvo surinkta mažiau nei 2015 m., todėl ir į Asociacijos LATGA Kūrybinės veiklos fondą 2017 m. atitinkamai suplaukė mažesnė pinigų suma – apie 70 tūkst. eurų, kuri išdalinta 64 projektams. Palyginimui – 2016-aisiais išdalinta per 80 tūkst. Eurų. Beje, į šio fondo lėšas gali pretenduoti ne tik muzikos, bet ir audiovizualinių kūrinių autoriai.

„Kadangi šiemet sulaukėme rekordinio skaičiaus – net 125 – paraiškų Kūrybinės veiklos fondo finansavimui gauti, o suma buvo mažesnė nei pernai, teko gerokai paplušėti skirstant lėšas. Stengėmės skirti dalinį finansavimą kuo daugiau projektų“, – paaiškina Tarybos prezidentas T.Makačinas.

Iš Kūrybinės veiklos fondo finansuota daugybė įvairiausių muzikos stilių albumų, pradedant folkloru, baigiant popmuzika.

Dalinį finansavimą albumų leidybai gavo „Kitava“, „Sutaras“, Arvydas Vilčinskas, „Žalvarinis“, Mikalojus Novikas, Paulius Kilbauskas (ex „Empti“), „Ministry of Echology“, „Garbanotas bosistas“, Marijonas Mikutavičius, Erica Jennings, Monika Linkytė, „Happyendless“, „Despotin Fam“, „G&G Sindikatas“, Bjelle, „ba.“ ir daugybė kitų.

Vieni atlikėjai apsiribojo skaitmeniniais albumais, kiti prašė dalinio finansavimo kompaktinių ar netgi vinilinių plokštelių leidybai.

Skatina neapkerpėti

Daugelis paramą gavusių atlikėjų neslepia, kad Asociacijos LATGA finansavimas dažnai tampa akstinu paskubinti albumo leidybą. „Mano albume „Vienas saloje“ yra dainos, kurias sukūriau per ilgus metus. Jos tapo žinomos ir jūsų mylimos, tą puikiai girdžiu per koncertus. Tiesą sakant, esu toks, kuris albumus leidžia labai retai. Ir šis albumas galbūt būtų pasirodęs vėliau, jei ne viena tokia programa, kuri pakankamai stipriai motyvuoja dainininkus neapkerpėti. Gera, kai supranti, kad yra žmonės, kuriems rūpi, kad įrašai nedulkėtų stalčiuose. Ačiū Asociacijai LATGA ir jos Kūrybinės veiklos fondui už paramą“, – sako praėjusių metų pabaigoje albumą išleidęs žinomas muzikos autorius ir atlikėjas Mantas Jankavičius.

Kito Asociacijos LATGA fondo – Socialinio kultūrinio – finansavimą gavusi muzikos autorė ir atlikėja Julija Ritčik, su grupe „4 Fun“ 2007-aisiais atstovavusi Lietuvai „Eurovizijoje“, ruošiasi savo naujo projekto „Bambalam“, kurį įkūrė kartu su savo vyru Laimonu Staniulioniu, debiutinio albumo pristatymui. Pasak autorės, debiutinis projekto albumas su 8 kūriniais netrukus pasirodys tik skaitmeniniu formatu. Projekte akcentuojami įvairūs, dažnai net egzotiški mušamieji instrumentai, tad visoms dainoms bus sukurti vaizdo klipai.

„Esame labai dėkingi Asociacijai LATGA ir jos Tarybai už ilgametį bendradarbiavimą. Ši asociacija suteikia pagalbą, kai jos labiausiai reikia, pavyzdžiui, ruošiantis „Eurovizijai“. Šis albumas nėra skirtas plačioms masėms, todėl labai džiaugiamės, kad suteiktas finansavimas suteikė galimybę įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus“, – teigia J.Ritčik.

Socialinio kultūrinio fondo lėšos kaip ir kasmet buvo dalijamos pavasarį (paraiškas galima siųsti iki kovo 31 d.) ir vėlų rudenį (iki lapkričio 1 d.). Pavasarį atsiųstos 25, o rudenį – 30 paraiškų. Pastarasis fondas yra skirtas muzikos kūrinių autoriams, kurie yra sutikę su 6% atskaitymais nuo jiems išmokamo autorinio atlyginimo (honoraro). Paprastai kalbant, jame lėšas kaupia patys muzikantai. „Reikėtų akcentuoti, kad lėšos nuskaitomos ne tik nuo Lietuvos muzikos kūrėjų atlyginimo, į šį fondą atkeliauja ir panašiu principu surinktos lėšos iš užsienio bendrijų“, – paaiškina Asociacijos LATGA direktorius Jonas Liniauskas.

Praėjusiais metais Socialinio kultūrinio fondo lėšomis iš dalies finansuotas 41 projektas, tam skirta per 80 tūkst. Eur.

Vakarietiškas požiūris

Socialinio kultūrinio fondo finansavimą albumų leidybai gavo tokie žinomi autoriai kaip Domantas Razauskas, Markas Palubenka, Liutauras Janušaitis, Algirdas Klova, taip pat grupės „Colours of Bubbles“, „MaNNazz“, „Mano juodoji sesuo“, „Solo ansamblis“, „Omerta“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ ir kt. Visą finansuotų projektų sąrašą galima rasti asociacijos svetainėje www.latga.lt

Asociacijos LATGA fondų lėšomis finansuojami ne tik muzikinių albumų įrašai ar leidyba, bet ir lietuviškos muzikos sklaida. Taip pat Asociacija LATGA remia įvairių kūrybinių sąjungų projektus.

„2017 metais sulaukę Asociacijos LATGA dalinės projektų paramos įgyvendinome daug įvairių sumanymų: nuo natų leidinių vaikams iki Lietuvos muzikos pristatymo tarptautinėse profesionalų mugėse užsienyje. Papildomos investicijos į lietuviškos autorinės muzikos projektus yra svarbios siekiant greitinti, gausinti ir gerinti nacionalinės kūrybinės produkcijos prieinamumą ir matomumą. Kiekvienais metais nepaprastai džiaugiamės strateginiu, vakarietišku Asociacijos LATGA nusiteikimu skirti paramą kultūros projektams, ką nuosekliai daro ir kitos Europos bei Šiaurės Amerikos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacijos“, – teigia Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Asta Pakarklytė.

Asociacija LATGA – 28-tus metus veikianti ir daugiau kaip 5 tūkstančius įvairių sričių Lietuvos autorių (tarp jų – ir daugiau nei 2000 muzikos ir /arba dainų tekstų kūrėjų) vienijanti bendrija, kuri taip pat Lietuvoje atstovauja daugiau nei 2 mln. muzikos kūrėjų iš viso pasaulio.

Komentarai