Saulius Petreikis

Saulius Petreikis
Multiinstrumentalistas
1984-06-14
+37067646907
Meno kūrėjo statusas

Meno kūrėjo statusas suteiktas 2012-11-14
LR Kultūros ministro įsakymu Nr. ĮV-772

Biografija

Saulius Petreikis (g. 1984 m. birželio 14 d. Barstyčiuose) – profesionalus muzikas, pučiamųjų instrumentų virtuozas, solistas, multiinstrumentalistas, liaudies muzikos žinovas, mokytojas, edukacinių renginių vedėjas, inovatyvios ir kartu autentiškos lietuviškos muzikos kūrėjas.

Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje baigė klasikinio trimito studijas (2004–2010 m.), 2006–2008 m. grojo pučiamųjų orkestre „Trimitas“. Gilinasi ir į pasaulio tautų muziką, turi muzikos instrumentų iš viso pasaulio kolekciją, jos instrumentais atlieka savo kūrybos muziką.

Muzikuodamas atlikėjas lengvai jungia lengvabūdišką žaismingumą ir gilų nuoširdumą, spontanišką raišką ir polinkį į įvairių stilių sintezę. Saulius profesionaliai groja įvairiais pučiamaisiais instrumentais iš viso pasaulio; jam pavaldžios klasikinė, indiškos bansūri, kiniškos hulusi bei dizi, graikiškos flojera, Šiaurės bei Pietų Amerikos ir nepalietiškos fleitos, airiški bei škotiški vislai, persiški najai, armėniški dudukai bei zurnos, slovakiškos fujaros, itališkos, Pietų Amerikos bei vengriškos okarinos, australiškas didžeiridū, Karibų salų kriauklės, slovakų švilpos, lūpinės armonikėlės. Taip pat jis muzikuoja havajietiška ukulėle, afrikietiška kalimba, šekere, džiambe, praktikuoja gerklinį tuvių bei obertoninį Tibeto vienuolių giedojimą ir didelį dėmesį skiria lietuvių liaudies muzikai, – groja įvairias ragais, švilpynėmis, birbynėmis, skudučiais, lumzdeliais, Sekminių rageliais bei kanklėmis.

Saulius Petreikis nuolat ieško naujų skambesių, eksperimentuoja ir improvizuoja, todėl iš įvairių tautybių mokytojų nuolat gauna payrimų dėl spartaus tobulėjimo. Grojimo Rytų kraštų pučiamaisiais instrumentais paslapčių jis sėmėsi pas armėnų, persų ir indų tradicinės muzikos atlikėjus: Dživaną Gasparianą, Mohammadą Rasouli, Nadapremą (Ernestą Jepifanovą), Marian Svašek.

Solo programas pristatė Danijoje, Latvijoje, Portugalijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Kinijoje, JAV, Anglijoje, Škotijoje, Italijoje, Ukrainoje, Armėnijoje, Gruzijoje bei Liuksemburge; su kitais muzikiniais projektais grojo Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Balkanų šalyse, Olandijoje bei Rusijoje Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Balkanų šalyse, Olandijoje bei Rusijoje. Groja su grupe „Saulės Broliai“, Chris Ruebens Ensemble, Rasa Serra & World Duo, Baltijos gitarų kvartetu, M. K. Čiurlionio kvartetu, Domantu Razausku, taip pat su Lietuvos ir Lenkijos simfoniniais orkestrais kaip solistas. 2014 m. Škotijoje sukūrė grupę „Saulius Petreikis and The Unit 7 Allstars” ir išleido albumą „Lowlands”. Bendradarbiauja su įvairiais Lietuvos ir pasaulio muzikantais, šokėjais, aktoriais, režisieriais, kuria muziką spektakliams.

Svarbiausi darbai

Saulius Petreikis yra išleidęs 6 savo kūrybos albumus

2013 m. "Pasaulio tautų muzika"

Pasaulio tautų muzika“ susipina įvairiausi žanrai – klasika, folkloras, džiazas ir netgi subtiliai pritaikoma elektronika, o naudojamų instrumentų įvairovė ir jų skambesys, patogiai įsitaisius namuose, leidžia aplankyti įvairius planetos kampelius – nuo Malio iki Lietuvos, nuo Airijos iki Tibeto. 17 kompozicijų per pastaruosius keletą metų Saulius grojo ir įrašė su skirtingais atlikėjais ir grupėmis. Tarp nuolat įvairiuose projektuose dalyvaujančio multiinstrumentininko partnerių – belgų gitaristas Chrisas Ruebensas ir jo ansamblis, elektroninės muzikos atlikėjas Ignas Juzokas, folkloro dainininkė Rasa Serra, grupė „MaLituanie“ ir grupė „Saulės broliai“.[1]

2014 m. "Lowlands",

Lowlands“ („Slėniai”) jungia populiariosios ir klasikinės muzikos, folkloro, džiazo bei pasaulio muzikos bruožus. Albume – aštuonios instrumentinės kompozicijos ir dvi dainos, atliekamos anglų bei lietuvių žemaičių kalbomis. Daugeliui kūrinių būdingas keltiškas skambėjimas, dailiai derantis su lietuviškais sąskambiais, praturtintas egzotiškų instrumentų tembrų.[2]

2016 m. "Tyka",

Šis albumas yra itin lengvas, geros nuotaikos, ramybės ir šviesos kupinas pasaulio muzikos vėjų dvelksmas. „Tyka“ – pasaulio muzika, kylanti iš lietuvių, latvių, keltų, armėnų, indų, kinų tautinių šaknų.[3]

"Aukštumos.Žemumos.Lygumos",

"Lietava",

2017 m. "Dzūkija".

ir yra dalyvavęs virš 30 albumų įrašų su kitais atlikėjais.

Diskografija
2009 m. – Jurga Šeduikytė „+37° (Goal of Science)“
2010 m. – Alina Orlova „Mutabor”
2010 m. – Domantas Razauskas „Lietaus kambarys“
2011 m. – Saulės broliai „Kelionė“
2011 m. – Gediminas Storpirštis „Taip“
2011 m. – Arbata „SOS“
2012 m. – Ilona Balsytė „Lopšinės. Miegokit, sapnelį sapnuokit”
2012 m. – Andrius Kulikauskas „Visas aš (beveik)”
2012 m. – Šorena Džaniašvili „Mano širdies muzika“
2013 m. – Saulius Petreikis „Pasaulio tautų muzika“
2013 m. – Chris Rubens „Yellow Duck”
2013 m. – Malituanie „Malituanie”
2013 m. – Lemon Joy „Stebuklas”
2013 m. – Siela „Visa matanti akis”
2013 m. – Baltijos gitarų kvartetas „Tradicion Nuevo“
2014 m. – Saulius Petreikis „Lowlands”
2014 m. – Audrius Kliševičius „Silent Breath“
2014 m. – Baltasis Kiras „Amerika“
2016 m. – Domantas Razauskas ir Saulius Petreikis „Tarp juodų ir baltų debesų“
2016 m. – Saulius Petreikis „Tyka“
2017 m. – Rasa Serra ir Saulius Petreikis „Dzūkija“

Publikacijos

Profesionalus trimitininkas ir multiinstrumentininkas Saulius Petreikis yra Rytų ir Vakarų kultūrų jungimo entuziastas. Jis groja daugybe pasaulio tautų muzikos instrumentų, su broliu Donatu sukūrė grupę „Saulės broliai“. Kaip teigia muzikantas – atėjo toks laikas, kai klasikinė muzika nustojo dominti, jos groti tiesiog nebesinorėjo. Tada jo dėmesį patraukė lietuvių ir kitų tautų etninė muzika, buvo išmokta groti nebesuskaičiuojama galybe pasaulio tautų instrumentų. Saulius Petreikis nuolat ieško naujų skambesių, eksperimentuoja ir improvizuoja į pagalbą pasitelkęs šiuolaikines technologijas, kurių dėka net ir muzikuodamas vienas sudaro įspūdį, kad klausomasi kelių muzikantų tuo pat metu.

Algirdas Klova

Vaizdo įrašų galerijos

Saulius Petreikis

Nuotraukų galerijos

Saulius Petreikis

Saulius Petreikis

2017-06-14